Ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία

Εφόσον αφαιρεθεί χειρουργικά η νόσος, ότι έχει απομείνει απ’ αυτήν, μικροσκοπικά, ενδοκοιλιακά καταπολεμάται με ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, της οποίας βασικός στόχος είναι η εξάλειψη κάθε τυχόν εναπομεινάντων ελεύθερων καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο τρόπο χημειοθεραπείας όπου εφαρμόζει τη συνδυασμένη δράση φαρμακευτικής ουσίας και της χημειοθεραπείας που δρα εκλεκτικά στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Η ενδοπεριτοναική χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική, επειδή κατορθώνει να ξεπερνά τον «φραγμό» που εμποδίζει τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα να δράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν αυτά χορηγούνται από την φλεβική οδό. Η τεχνική αυτή συνδυάζει πολλαπλά αποτελέσματα, τα οποία αφενός οφείλονται στην υψηλή θερμοκρασία, απ’ την άλλη στην ανατομική θέση της επέμβασης.

Η υψηλή θερμοκρασία προσδίδει ιδιότητες ικανές να καταπολεμήσουν τον όγκο, διευκολύνει τη διείσδυση ορισμένων φαρμάκων στο εσωτερικό των κυττάρων και δυναμώνει συγχρόνως τη δράση της μέσα σε αυτά. Η ανατομική θέση της όλης επέμβασης (ενδοκοιλιακά) επιτρέπει την έκθεση της νόσου στα αντινεοπλασματικά φάρμακα σε υψηλές δόσεις, μειώνοντας στο ελάχιστο τις γενικότερες ανεπιθύμητες δράσεις από αυτά. Η δόση μπορεί να είναι κατά εκατοντάδες (μερικές φορές χιλιάδες) φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε ενδοφλέβια χορήγηση, γιατί λόγω του φραγμού του περιτοναίου δεν απορροφάται στην συστηματική κυκλοφορία.

Η επιρροή της υπερθερμίας στην αντινεοπλασματική δράση των φαρμάκων.

Η αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας έχει ήδη αποδειχθεί στην αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος και στο ψευδομύξωμα του περιτόναιου (σπάνια νεοπλάσματα), αλλά έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι είναι αποτελεσματική και για την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και των ωοθηκών. Περαιτέρω ερευνητικές μελέτες οι οποίες θα βοηθήσουν με τα συμπεράσματα τους στην πρόβλεψη καθώς και εξέλιξη των ανωτέρω παθήσεων, είναι σε εξέλιξη.